16 Δεκ 2024

ένα σαθρό σύστημα που ηρωποιεί περιθωριακούς

 Αυτός εδώ ο κινεζικής καταγωγής  αμερικανός νευροχειρουργός, έχει  ενδιαφέρον: 

τον είχα παρακολουθήσει από παλιότερα -  πριν από ένα χρόνο περίπου- που τα είχε παίξει με την ιατρική και με τον τρόπο ζωής και πίεσης που υφίστατο στο νοσοκομείο και τα είχε παρατήσει…

Περνώντας μια υπαρξιακή κρίση, άρχισε να κάνει βόλτες στα βουνά για να είναι κοντά στη φύση. 

Ήταν δηλαδή μια κλασική  περίπτωση “burnout” :

ένας γιατρός  που υφίσταται εργασιακή εξουθένωση λόγω πίεσης από την διοίκηση του νοσοκομείου για «αυξημένη παραγωγικότητα» , λόγω πίεσης από το την ίδια τη δουλειά και τις δυσκολίες της και λόγω  έλλειψης ικανοποίησης από αυτήν.

Αρχικά έκανε βίντεο στο YouTube και για να ξεδώσει και για να βγάζει λεφτά…

… και απ’ ό,τι βλέπω έχει μεγάλη επιτυχία: 

σχεδον μισό εκατομμύριο εγγεγραμμένους που τον παρακολουθούν.

Κάνει  κριτική πάνω στην κερδοσκοπική φύση της ιατρικής στίς ΗΠΑ, - κερδοσκοπική με την έννοια ότι  ευνοεί ακριβές,  πολύπλοκες και επικίνδυνες επεμβάσεις-  σε βάρος των φυσικών  και συντηρητικών μεθόδων θεραπείας.

Λέει αρκετά σωστά πράγματα…. γνωστά από το παρελθόν: 

θυμάμαι εργασίες πριν από 20 χρόνια που έλεγαν ότι το 50 τοις 100 των εγχειρήσεων για προβλήματα δισκοκήλης στην οσφυϊκή μοίρα - στη μέση δηλαδή - στις ΗΠΑ, ήταν  «χωρίς σαφή ένδειξη». 

Πράγμα που σημαινει  ότι,  στην πράξη,  πολλές από τις επεμβάσεις που γινόταν είχε αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα ότι είχανε γίνει «τζάμπα»… χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη εγχείρησης.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την κριτική,  που είναι εν πολλοίς  δικαιολογημένη, είναι ότι συχνά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξέρεις πότε πρέπει να χειρουργήσεις κάποιον  και πως: 

τί είδους εγχείρηση  να κάνεις από τα πολλά είδη που υπάρχουν…

…. και, κυρίως, δεν ξέρεις από πριν ποιος ασθενής  θα πάει καλά και ποιος όχι.

Προφανώς, εκ των υστέρων,  όλοι το παίζουν μάγκες και κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς. 

Το θέμα είναι να αναλάβεις την ευθύνη όταν έχεις τον άλλον μπροστά σου…

… κι απ’τη μιά υποφέρει και από την άλλη φοβάται: 

αν πάει καλά θα το θεωρήσουν,  όλοι,  φυσικό… 

…αν όμως δεν πάει καλά, όλοι θα κατηγορήσουν εσένα για τις κακή απόφαση που πήρες να χειρουργήσεις  ή για την κακή εκτέλεση της εγχείρησης.

Αυτό κάνει  κι αυτός εδώ στην περίπτωση του δολοφόνου του αμερικανού προέδρου της πολυεθνικής ασφαλιστικής: 

ένας νεαρός καλής  οικογένειας με μάστερ  από πανεπιστήμιο περιωπής, και με εγχείρηση δισκοκήλης και σπονδυλολίσθησης  στην οσφυϊκή μοίρα προ έτους, υπέφερε, θύμωσε και σκότωσε τον «κακό καπιτάλα»… σαν τον Ρομπεν των Δασών .

Είναι καταπληκτικό όλο αυτό που γίνεται διαδικτυακά: 

μια δημόσια κριτική του συστήματος υγείας των ΗΠΑ , παράλληλα με σχολιασμό της ανεπιτυχούς  εγχείρησης  ενός νεαρού δολοφόνου με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, την επίκληση της υγιεινής- φυσικής ζωής ως μεθόδου αυτοθεραπείας δια πάσαν νόσον και, τελικά, μία δημόσια αποδοχή τεραστίων διαστάσεων με το κοινό να επαινεί τον δολοφόνο και τον  γιατρό-γιουτιούμπερ  που τον δικαιολογεί… ως ένα βαθμό.

Και το πλέον καταπληκτικό:  

το κοινό των αγανακτισμένων και θυμωμένων με το σύστημα περίθαλψης  πολιτών,  ενισχύει χρηματικά(!)   τον γιατρό με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 $ (*) για να βγάζει  στην φόρα τα άπλυτα του συστήματος.

Ζούμε σε καταπληκτικές εποχές… 

…όπου εικόνες,  ανταγωνίζονται άλλες εικόνες.

Να δούμε που θα καταλήξει όλο αυτό.

:)



(*)και τα οποία αναγράφονται στα σχόλια του βίντεo



https://youtu.be/rdnZA73iADs?si=vS5wYtu5Sad_gmi_

No respect

 no respect


…και γιατί το έκλεισες το ιατρείο; 

Τι να κάνω ρε… Πλάτωνα.

…δεν αντέχω άλλο. 

Δεν υπάρχει σεβασμός.

Δε με με σέβεται η πολιτεία… που με θεωρεί φοροφυγά και κλέφτη και με υπερφορολογεί,  που με διασύρει και με εκβιάζει ότι θα μου κόψει την συνταγογραφία.

Δεν με σέβονται οι άρρωστοι. 

Νομίζουν ότι είμαι κάτι σαν κομμώτρια να τους χαϊδεύω το κεφαλάκι».

Μα τι λες τώρα; 

Εσύ ένας αξιοσέβαστος γιατρός; 

Ένας γιατρός μεγάλης ηλικίας, ρευματολόγος,  που ανήκεις  στην ιατρική ελίτ αφού  προσφέρεις τόσο εξειδικευμένες υπηρεσίες, λες ότι δε σε σέβεται ο κόσμος;

«Ναι δε με σέβεται: με αντιμετωπίζει σαν ένα διεκπεραιωτή υπηρεσιών όπως είναι ο κουρέας που κουρεύει τρίχες και ο ηλεκτρολόγος που βιδώνει την πρίζα και κλείνει  την τρύπα στον τοίχο .

Άκου καθημερινότητα:

Με πήρε τηλέφωνο η κυρία Μαρίλιζ Παπαροπούλου - φανταστικό όνομα αλλά  από το όνομα  βγάλε συμπέρασμα -  και μου δίνει εντολή να τις γράψω «εξετάσεις» για το χρονικό αυτοάνοσου που έχει. 

Όπως ξέρεις,  εμείς οι Ρευματολόγοι, όταν κάνουμε διάγνωση και  ρυθμίσουμε τον άρρωστο,  δεν χρειάζεται να τον  φέρνουμε  κάθε μήνα για επανεξέταση:  τον βλέπουμε πχ   μια φορά το χρόνο και τελειώνει η ιστορία.

….δε χρειάζεται δηλαδή να έχουμε συχνή επαφή. 

Παρόλα αυτά,  ακόμα και η μία φορά το χρόνο θεωρείται περιττό έξοδο και πρέπει να το αποφύγουν. 

Τηλέφωνο:

«Γιατρέ γράψε μου παρακαλώ μερικές εξετάσεις να παρακολουθήσουμε το αυτοάνοσο». 

Γράφω τις εξετάσεις ηλεκτρονικά..

 Μετά, η κυρία αντί να έρθει να μου δείξει  τις εξετάσεις,  να την εξετάσω , να βεβαιωθώ ότι όλα βαίνουν καλώς,   να δω πως πάει μετά από ένα ολόκληρο χρόνο,  μου στέλνει mail με τις «απαντήσεις» για να τις  σχολιάσω και να δώσω τροποποιητικές συμβουλές, αν χρειάζεται.

Να κάνω δηλαδή μία ιατρική επίσκεψη τζάμπα, να καταναλώσω χρόνο και να πάρω την ευθύνη,  με μηδέν αμοιβή για τις υπηρεσίες μου και το χρόνο μου. 

…είναι σεβασμός αυτός;

… ρε…έχει μάθει ο κοσμάκης να παραγγέλνει ιατρικές υπηρεσίες όπως παραγγέλνει σουβλάκια στο συνοικιακό σουβλατζίδικο».

Τον κοίταξα αμίλητος και τον χαιρέτησα.

Απλά σκεφτόμουν μετά ότι η κοινωνία θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Όσο η κοινωνία θεωρεί το γιατρό delivery boy, τόσο θα σκοντάφτει σε άθλιες ιατρικές υπηρεσίες και θα βλαστημάει τους γιατρούς και τον υπουργό υγείας.

Αλλά δεν θα φταίνε μόνο αυτοί,  που έκανε επιπλοκή.


Πλάτων Μανιάς

Η γουρούνα και ο λύκος 4

Η πρώτη συνάντηση του λύκου με την κουκουβάγια, μάλλον δεν πήγε πολύ καλά.  Ή μάλλον    δεν πήγε όπως ακριβώς την περίμενε ο λύκος. Ενώ ο λύ...