4 Ιαν 2023

δημόσιοι

 ...κάτι χαζοπροοδευτικάριοι, ημιαγράμματοι - και σίγουρα με λειψές γνώσεις ιστορίας- έχουν την εντύπωση ότι οι παπάδες είναι κάτι ξεπερασμένοι παλιάτσοι με παρδαλά ρούχα - βγαλμένα από την  αριστοκρατική βυζαντινή  μόδα πριν χίλια χρόνια - και που έχουν  ψυχολογικά προβλήματα και εμμονές ή απλά ένα χυδαίο τυχοδιωκτισμό γιά να εκμεταλλεύονται  αγαθιάρες γριές και γέρους.

Η αλήθεια είναι ότι, «οι παπάδες», δεν είναι ένα πράγμα , ενιαίο: 

σίγουρα έχουν μέλη απλοικά, σίγουρα εχουν μέλη χαμηλού επιπέδου, αλλά έχουν και μέλη υψηλότατου πνευματικού και ηθικού επιπέδου.

Σίγουρα όμως,  ως σύνολο, ο κλήρος της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, μόνο αγαθιάρηδες και απλοικοί δεν είναι: είναι , όπως αποδεικνύει η ιστορία, πολιτικοί υψηλοτάτου επιπέδου.

Έχοντας πολιτική εμπειρία -και άσκηση έμμεσης εξουσίας σε πλήθη λαών - για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, έχουν  διαμορφώσει ένα ένστικτο επιβίωσης, απαράμιλλο.

Παράλληλα, έχουν διαμορφώσει και μιά άτυπη διπλωματική σχολή που , μπροστά της, οι κοινοί επαγγελματίες πολιτικοί και διπλωμάτες μοιάζουν μωρές παρθένες.

Και η δύναμή τους δεν είναι μόνο η τεχνογνωσία και η πολιτική και η  διοικητική εμπειρία λόγω της δισχιλιετούς παράδοσης: 

έχουν και πνευματική δύναμη που πηγάζει απο την σχέση τους  με την θρησκευτική εμπειρία και που τους καθιστά πανίσχυρους.

Διάβασα κάποτε μιά συνέντευξη του ηγουμένου Εφραίμ του Βατοπεδίου σε ξένο - Αμερικανό-  δημοσιογράφο που τον ρώτησε πως η οικονομική διαχείριση  του μοναστηριού έγινε τόσο επιτυχημένη που διδάσκεται στις οικονομικές σχολές.

Η απάντηση του Εφραίμ ήταν αποστομωτική: είναι λάθος η προσέγγισή   σας...δεν είμαστε εταιρεία: 

ξέρετε καμμιά εταιρεία να έζησε χίλια χρόνια?

Αυτά σκεφτόμουν όταν είδα μια κοντούλα, αδυνατούλα θείτσα, με ένα κοινό δημοσιουπαλληλικό παρελθόν στον δικαστικό κλάδο, να αρνείται να κάνει τον σταυρό της σε ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ της σε λειτουργία ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Δηλαδή όχι σε πανηγύρι στο χωριό αλλά σε θεσμική τελετή.

Και το σχετικό ειρωνικό χαμόγελο του αρχιεπισκόπου.

Πήγε το νηπιαγωγείο της πολιτικής να τα βάλει με τον Ταλλευράνδο, τον Μέτερνιχ και τον Κισσιγκερ μαζί.

Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...