28 Απρ 2024

εβραικό Πάσχα

…χρόνια προσπαθώ να καταλήξω σε μιά άποψη: 

τελικά ο Θεός είναι καλός ή κακός? 

Στην Καινή Διαθήκη είναι καλός αλλά και δίκαιος (Αγάπη εστί) .

Στην Παλαιά διαθήκη είναι εκδικητικός και σκληρός και επιβάλλει τρομερές ομαδικές  τιμωρίες - συλλογική ευθύνη- οι οποίες μοιάζουν ανάρμοστες για ολόκληρο Θεό,  δημιουργό του σύμπαντος.

Διαβάζοντας την «Έξοδο» της ΠΔ, που περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το εβραϊκό Πάσχα, δηλαδή η γιορτή των εβραίων για την έξοδό τους από την Αίγυπτο και την απελευθέρωσή τους από το ζυγό των αιγυπτίων που τους καταπίεζαν, μένω με την εντύπωση μιας απλοϊκής ιστορίας :

Ο Θεός «θύμωσε» με το Φαραώ που καταπϊεζε τον αγαπημένο του λαό  και έφτιαξε 10 πληγές οι οποίες θα έβαζαν μυαλό στους αιγύπτιους και στον αρχηγό τους τον Φαραώ. Μάλιστα μέσω του Μωυσή ο Θεός είχε  προειδοποιήσει ο ίδιος στον Φαραώ αλλά ο Φαραώ δεν καταλάβαινε  από τέτοιες απειλές  και δεν έδωσε σημασία. 

(Λες και ο Θεός χρειαζόταν διαμεσολαβητή για να επικοινωνήσει με τον Φαραώ.)

Η 10η πληγή του Φαραώ ήταν ο Θεός να στείλει Άγγελο να σκοτώσει όλα τα πρωτότοκα παιδιά των αιγυπτίων και όχι μόνο των των ελίτ αιγυπτίων και του ίδιου του Φαραώ αλλά και των δούλων τους… ακόμα και τα πρωτότοκα ζώα που είχαν!.

Για να μην «μπερδευτεί» ο άγγελος και σκοτώσει κατά λάθος και τα παιδιά των εβραίων, ο Θεός μέσω του Μωυσή  τους διέταξε να βάλουν σημάδι έξω από το σπίτι τους με το αίμα ενός σφαγμένου αρνιού που είχαν κάνει θυσία, ώστε να γλιτώσουν τα πρωτότοκα των των εβραίων. 

Μάλιστα ο Θεός  συμβούλεψε να πάρουν  από τους αιγύπτιους αργυρά  και χρυσά σκεύη πριν αναχωρήσουν :

 τα πήραν ως λάφυρα από τους φοβισμένους αιγύπτιους οι οποίοι είχαν τρομοκρατηθεί από την 10η πληγή και τελικά ανεχώρησαν για τη γη της επαγγελίας…



Πικάσσο και Μαρί-Τερέζ

  Πάντα πίστευα ότι ο Πικάσο ήταν απατεώνας και δούλευε κοινό και κριτικούς… …πουλώντας τρέλα, τα κονόμησε χοντρά: ζωγράφισε την δεκαεπτάχρο...