11 Οκτ 2022

ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΣΟΦΟ

...τα καλύτερα μαθήματα πάνω στην ζωή  μου τα έδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ , κυρίως τη δεκαετία του ογδόντα και , δευτερευόντως, του ενενήντα.

Το ΠΑΣΟΚ μου έμαθε την ψυχή του νεοέλληνα: παρατήρησα δεκάδες ανθρώπους να γλύφουν τους ισχυρούς τις εποχής -και τα τσιράκια τους- για να διοριστούν αυτοί και τα παιδιά τους, για να πάρουν μαιμού αναπηρικές και να χτίσουν αυθαίρετα σε καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις.

Μετά, έκαναν τελετουργικά αυτοκάθαρσης: πορείες στο Πολυτεχνείο, καταγγελίες της  «ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας» , «ένα το χελιδόνι», ο «Πέτρος ο Γιόχαν κι ο Φραντς».

Μετά, Κωστόπουλος και Κλικ: βλαχογκλαμουριά, γκαμπριολέ, χλιδογκόμενες, «πενήντα τρόποι για να δέσετε την γραββάτα σας».

Η διαδικασία αυτοκάθαρσης των υποσυνείδητων  ενοχών  είναι κάτι συνηθισμένο: μικρές τελετουργίες που ξεπλύνουν την βρώμα της επιβίωσης.

Βρώμα που προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Κάποτε, είχε έρθει σαν ασθενής μια τραβεστί που εκπορνευόταν :

μου ομολογησε ότι μόλις έβγαζε λεφτά - και έβγαζε πολλά- τα έτρωγε αμέσως.

Σε βλακείες...πχ είχε εκατοντάδες φουστάνια και παπούτσια.

Η σε δώρα σε τεκνά κλπ.

Ρωτησα γιατί πετάει τα λεφτά της αφού η πορνεία είναι για λίγα χρόνια.

«Πρέπει να απαλλαγώ απο τα χρήματα αυτά γιατρέ»... μου είπε.

«Όταν τα σκορπάω, ανακουφίζομαι».

Οι τελετουργίες αυτοκάθαρσης συνεχίζονται.

Κάθε καρπαζοεισπράκτορας της καθημερινής ζωής πρέπει να δηλώσει αντιφασίστας.

Με βροντερή φωνή, στον δρόμο.

Στο σπίτι και την δουλειά, είναι αλλιώς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

 Όταν ήμουν χριστιανός και πίστευα συνολικά  όλο το ιδεολογικό-θρησκευτικό πακέτο, έπαθα μεγάλο κάζο όταν διάβασα Εκκλησιαστική Ιστορία: 

διαπίστωσα με τρόμο πως ήταν τα πολιτικά και άλλα γεγονότα που διαμόρφωσαν το δόγμα.

Αν ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είχε οργανώσει , κηρύξει , προεδρεύσει και κατευθύνει την πρώτη Οικουμενική σύνοδο, μπορεί να είμασταν σήμερα όλοι Αρριανιστές.

Κάτι τέτοιο - αντίστοιχο-  κάζο παθαίνουν και οι νεαροί κομμουνιστές διαβάζοντας ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος: είναι πολλοί οι σκελετοί στις ντουλάπες των κομμουνιστικών κομμάτων.

Δυστυχώς η μελέτη της ιστορίας είναι πιό πιθανό να σε κάνει κυνικό παρά ιδεολόγο.

Οι προπαγανδιστικές απλοικότητες, βοηθάνε τη πίστη σε πρώτη φάση αλλά η προοδευτική εμβάθυνση στην πραγματική ιστορία, σου στραμπουλάει τις ακλόνητες πεποιθήσεις. 

Τα χίλια βιβλιαράκια της βιβλιοθήκης του κατηχητικού αποδείχτηκαν ανίσχυρα μπρος σε ένα τόμο εκκλησιαστικής ιστορίας γραμμένης από επίσκοπο και διδασκόμενης σε φοιτητές της Θεολογίας.

Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...