8 Ιουλ 2022

Η καταγραφή και η δημοσιοποίηση της ασθένειας από την πλευρά του ασθενούς και των οικείων

 Η Ζωή είναι ένα μεγάλο μυστήριο. 




Και είναι δύσκολο, κάποιος, να γράψει με ανατομική ακρίβεια για τη ζωή του …ιδίως όταν αυτή έχει φτάσει κοντά στο τέλος της.

Ο θάνατος είναι αξιοσέβαστος από θρησκευόμενους και μη.

Ο θάνατος απαιτεί σεβασμό για να δώσει νόημα και αξιοπρέπεια στη ζωή. 




Ο Πέτρος Χαριτάτος είναι ένας διαδικτυακός φίλος τον οποίο σέβομαι γιατί έχει μυαλό και τόλμη.

Παρά το ότι ήταν άνθρωπος του εμπορίου και των επιχειρήσεων είχε και ένα πνεύμα ανήσυχο το οποίο μεταφράστηκε σε δοκίμια, σε  ιστοσελίδες καταπληκτικές για  τις Σπέτσες, και, γενικά,  σε πνευματική δραστηριότητα παρά τα ογδόντα του χρόνια.

Ευτύχησε να έχει μία ευτυχή και μακρόχρονη συζυγική σχέση, έναν έρωτα , ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε μία δύσκολη πορεία μέσα από την σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο της συζύγου του , φέτος, το 2022.

Βρίσκω ιδιαίτερα συγκινητικό αλλά και ενδιαφέρον το ότι έχει καταγράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα ένα  φωτογραφικό λεύκωμα για την σύζυγό του και την κοινή τους ζωή και, σε ένα άλλο κεφάλαιο,  περιγράφει  με λεπτομέρειες -σχεδόν ακραία ρεαλιστικές- την  αρρώστια της αγαπημένης συζύγου και το τέλος της.

Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά πιστεύω ότι γράφει ιστορία ο Πέτρος Χαριτάτος με αυτό που έκανε.

Περιγράφει με ανατομική ακρίβεια και ψυχραιμία μια ιατρική περιπέτεια από την πλευρά του αρρώστου και του συντρόφου του. Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό να γίνεται όχι μόνο με κείμενο αλλά και με εικόνες και να δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο. 

Δεν το θεωρώ καθόλου κακό και καθόλου σκληρό.

 Το θεωρώ σαν ένα εξαιρετικό εργαλείο να καταλάβουμε κι εμείς οι γιατροί αλλά και η κοινωνία τι σημαίνει η κάθε μιά ασθένεια. Γιατί η ασθένεια δεν είναι ένα πράγμα.

 Υπάρχουν  πολλές διαφορετικές αρρώστιες που προκαλούν πολλές διαφορετικές περιπέτειες και πολλές διαφορετικές εμπειρίες.

Και αυτές τις εμπειρίες, καλό είναι να τις κατανοήσουμε.

 Να κατανοήσουμε για να αποκτήσουμε την απαιτούμενη ενσυναίσθηση,  για να μπορέσουμε να μπούμε μέσα στην φύση της ασθένειας όπως αυτή βιώνεται από τον ασθενή. 

Διότι μόνο  μια βαθύτερη κατανόηση θα μας οδηγήσει σε μιά ουσιαστική σχέση με τον άρρωστο και , τελικά, σε μιά ουσιαστική και ανθρώπινη προσέγγιση  της θεραπείας…


ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:


https://petrosharitatos.wordpress.com/abyssos-exo-mesa/pix-aline/synoptiko/

 

ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ¨ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:

(ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΛΙΚ ΚΑΘΕ ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ)


https://petrosharitatos.wordpress.com/abyssos-exo-mesa/slow-cancer/



Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...