21 Νοε 2023

τα μυστικά του αποτελεσματικού μανατζμεντ

 Παρακολουθώ στο YouTube διάφορους τύπους που παίρνουνε ένα σαραβαλιασμένο σπίτι στις Άλπεις ή στην Πορτογαλία ή στην Σικελία σε μιά ερημιά και αρχίζουν να το επισκευάζουν και, συνήθως, το κάνουν κούκλα με τεράστια προσωπική εργασία και όσο το δυνατόν λιγότερα λεφτά. 

Αυτό που είναι καταπληκτικό και το θαυμάζω πολύ είναι η ικανότητες που έχουν σε πάρα πολλές τέχνες: 

για παράδειγμα ο  Ολλανδός που έχει πάρει δύο γκρεμισμένους στάβλους,  στις ιταλικές Άλπεις στη μέση του πουθενά και κοντεύει να κάνει μία εξαιρετική επισκευή και διαμόρφωση σε εξοχικό σπίτι, έχει εξαιρετικές ικανότητες σε ένα σωρό τέχνες.  

Είναι και υδραυλικός, και ηλεκτρολόγος, και πετράς,  και σοβατζής και πλακάς, και ειδικός στα ηλιακά πάνελ,  και στο να φτιάχνει φούρνους και τζάκια, να φυτεύει, να ξεχωρίζει βότανα και μανιτάρια, να φτιάχνει κοτέτσια και να τρέφει κότες και   παράλληλα,  να γυρίζει εξαιρετικά βίντεο - ήταν επαγγελματίας φωτογράφος- τα οποία βγάζει στο YouTube και από τα οποία κερδίζει  λεφτά από διαφημίσεις και δωρεές,.

Είναι επίσης ικανός να απαντάει στους  600.000(!!!) ακολούθους του, να στρατολογεί εθελοντές  που τους βάζει να χτίζουν και να σκάβουν κλπ

Ο ίδιος ομολογεί ότι τις περισσότερες από αυτές τις τέχνες τις έμαθε μέσα από το YouTube,  ή ρωτώντας, ή  διαβάζοντας… δηλαδή γενικά είναι αυτοδίδακτος χωρίς να έχει μαθητεύσει δίπλα σε κάποιον μάστορα ή να έχει κάνει κανονική εκπαίδευση.

Φαίνεται ότι το να αποκτήσεις ικανότητες πρακτικές και διαχειριστικές είναι κάτι το οποίο μάλλον μαθαίνεται στην πράξη με παράλληλο διάβασμα και έρευνα παρά σε καθιερωμένη σπουδή σε κολέγια και πανεπιστήμια. 

Δηλαδή γιά να γίνεις καλός μάνατζερ δε σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να έχεις ένα σωρό διδακτορικά και μάστερ σε κυριλέ πανεπιστήμια.

Αυτό το λένε και οι μελέτες, όπως αυτή του Χάρβαρντ  που παραθέτω παρακάτω, η οποία βασικά λέει ότι οκ…καλές οι σπουδές αλλά μέχρι ενός σημείου… και ότι, αν δεν είσαι σκυλί στη δουλειά και ταλεντάρα που μαθαίνει εύκολα και με μυαλό και σωφροσύνη , που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, να συνεργάζεται αρμονικά,  να εμπνέει άλλους ανθρώπους χωρίς να δημιουργεί εντάσεις, φασαρίες, καυγάδες, ρουφιανιές και γελοιότητες, δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα στη ζωή σου και είσαι καταδικασμένος σε αποτυχία. 

Αν δε διδάσκεσαι τίποτα και νομίζεις ότι όλα τα κάνεις καλώς καμωμένα, απλά  θα χτυπάς την κεφάλα σου τον τοίχο  και θα αναρωτιέσαι τι φταίει που τα έκανες  μαντάρα και θα ψάχνεις για εχθρούς και υπονομευτές. 

Όλα τα χουν πει κι όλα τα χουν γράψει... δεν υπάρχουν μυστικά στο θέμα της του μάνατζμεντ, της ηγεσίας και της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.

Απλά οι περισσότεροι αγνοούν τα προιόντα της κοινής εμπειρίας γιατί νομίζουν πως αυτοί τα ξέρουν όλα.

https://youtu.be/oUFBLZrSDas?si=_1q7fpPI9n-8tpu3

https://hbr.org/1971/01/myth-of-the-well-educated-manager


Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...