3 Οκτ 2022

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ

 ....το ΠΑΣΟΚ είχε την ίδια συμπεριφορά στον κοσμάκη με την συμπεριφορά που είχαν οι πολυεθνικές του φαρμάκου στους γιατρούς: 

τους αντιμετώπισε σαν βλάχους λιγούρηδες, που ψοφάνε να νιώσουν σημαντικοί και πλούσιοι.

Οι φαρμακάδες πρόσφεραν στους βλαχογιατρούς, ακριβά γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια, διαμονή σε ακριβά ξενοδοχεία σε εξωτικούς  προορισμούς και ...γλύψιμο: «κύριε καθηγητά», « κύριε διευθυντά» , «κύριε παρλαπίπα»... «ποιά είναι η γνώμη σας πάνω στο τάδε θέμα ...ποια η εμπειρία σας πάνω στο δείνα»...

Και ο καθηγητής Βλαχάκος, που  έκανε διδακτορικό στο «πανεπιστήμιο του Βλαχοσάσεξ», «κατέθετε την εμπειρία του» για τρία  χιλιάρικα την μισή ώρα και για τεσσεράμισι χιλιάρικα «στα 20 περιστατικά».

Το ΠΑΣΟΚ,  όμως ήταν μεγαλύτερη τσατσά: έκανε τον μισό λαουτζίκο,  πουτανάκια.

Θυμάμαι ένα καράβλαχο, εντελώς αγράμματο, που τον  έκανε πρόεδρο του δημοτικού κολυμβητηρίου και θαλάσσιας εκπαιδευσης Άνω Αγουλινίτσας.

Τέρμα βουνά.

...ή τον άλλο καράβλαχο που  η τοπική Πασοκοεπιτροπή τον έκανε πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης   της περιφερειακής ανάπτυξης Κάτω Βλαχοτυρίου...

Όλοι αυτοί αυτοί ένιωσαν ξαφνικά πάρα πολύ σημαντικοί: 

προήδρευσαν σε επιτροπές που διόριζαν καρμοίρηδες, μοίρασαν λεφτά από ευρωπαϊκά κονδύλια σε κολλητούς και χειροκροτητές, διοικούσαν γραμματείς και φαρισαίους, και είχαν ο καθένας μια προσωπική γραμματέα με καυτό μίνι και πλούσιο μπούστο.

Μεγαλεία, δικέ μου.

Μα και η κυρία γιατρού, με το ξανθό φουσκωτό μαλλί και την χοντρή κωλάρα, έγινε από τη μιά  στιγμή στην άλλη, σημαίνον πρόσωπο. 

Ειδικά αν ο σύζυγος είχε καταφέρει να γίνει επίκουρος καθηγητής.

Και το συμπέρασμα....το αναπόφευκτο: 

ο Αντρέας ο ατελείωτος, το ΠΑ.ΣΟ.Κ το αθάνατο και αυθεντικό... και οι φαρμακευτικές με τα δισεκατομμύρια προϋπολογισμό και τα πλοκάμια σε 50 χώρες εκάστη, ακολουθούσαν ακριβώς τα ίδια πρότυπα πωλήσεων και τις ίδιες μεθόδους προσεταιρισμού των βλαχοψηφοφόρων και βλαχογιατρών  στις πέντε ηπείρους.

Οι μέθοδοι μάλλον είναι  διαχρονικές και  πανανθρώπινες:

πέρα από φυλές, πολιτιστική  κληρονομιά, πολιτιστική παράδοση και τόπο και γλώσσα.

Η ανθρώπινη φύση είναι μία.

 Και μάλλον ευτελής.

Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...