29 Νοε 2023

Τα κουνούπια προόδευσαν

 Είναι πολύπλοκη σχέση μας με τον Ευρώπη… ίσως από το 14ο αιώνα και μετά… η μάλλον από το 1204 και μετά: 

κατέλαβαν οι Βενετοί και λοιποί ευρωπαίοι την Κωσταντινούπολη - ενώ στην ουσία ήταν ομόθρησκοι χριστιανοί- που πήγαιναν  σαν σταυροφόροι να «απελευθερώσουν τους Αγίους τόπους» και να «πολεμήσουν τους άπιστους»…

…αλλά είχαν ….έξοδα και , στην πορεία,  κατέλαβαν και λεηλάτησαν  ένα σωρό χριστιανικές πόλεις και λαούς και έκατσαν στο σβέρκο τους.

…έκτοτε, μας το παίζουν αφεντικά: 

όταν ο Ιωάννης Παλαιολόγος, ένδοξος αυτοκράτορας και κληρονόμος της ένδοξης Βυζαντινής  αυτοκρατορίας -που είχε πλέον γίνει ένα κρατίδιο- πήγε στην  σύνοδο Φεράρας- Φλωρεντίας ατο 1439  για να διαπραγματευτεί την  ένωση  των εκκλησιών, δηλαδή θρησκεία με πολιτικά και κυρίως στρατιωτικά  ανταλλάγματα, έμεινε ένα ολόκληρο χρόνο και τον αντιμετώπιζαν σαν φτωχό συγγενή  και ζήτουλα.

…έκτοτε,  αυτοί οι Ευρωπαίοι δυνάμωσαν και άλλο με το στρατό, το ναυτικό και τα εμπόριά τους, κι εμείς αδυνατίσαμε  ακόμα περισσότερο κάτω απ´ την Τουρκιά γιά τετρακόσια χρόνια.

Βασικά, ποτέ δεν τους εμπιστευτήκαμε…. ήτανε μόνο το «ξανθό γένος» φιλικό στην συνείδησή μας.

Αυτοί,  μας αποκαλούσαν συνολικά όλους τους λαούς των Βαλκανίων,  «Balkans»: 

ένας συρφετός  αγροίκων που ίσως είχαν κάποτε κάποιο αξιόλογο παρελθόν αλλά είχαν ξεπέσει και γεμίσει φτώχεια, βρωμιά και αμορφωσιά.

Άρχισαν να μας μελετούν  όπως ο εντομολόγος τα κουνούπια:

μας έβαλαν στο μικροσκόπιο, μελέτησαν  την λογοτεχνία μας, την ιστορία μας, τα δημοτικά  τραγούδια μας, την θρησκεία μας, τις  παραδόσεις μας, την αρχαία κληρονομιά μας .

 Βούτηξαν και κάμποσα αγάλματα, διόρισαν και αντιπροσώπους. 

Αυτά τα κόλπα δεν τα έκαναν μόνο στα Βαλκάνια. 

Τα έκαναν και στην Κίνα και στην Ινδία και στην Βιρμανία και στην Μαλαισία και στην Αυστραλία και στην Αμέρικα και παντού.

Έτσι ξεφϋτρωσαν στην Ευρώπη οι καλύτεροι Σινολόγοι,  Όριεντολόγοι,  Ισλαμολόγοι, Ινδολόγοι και λοιπές ….επιστημονάρες που μελετούσαν τα κατά τόπους κουνούπια.

Οι άρχουσες τάξεις από τα κατά τόπους κουνούπια, τους θαύμαζαν: οι μαχαραγιάδες έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Οξφόρδη και τα έντυναν με κοστούμια και φράκα σαν μικρούς λόρδους.

Η πλάκα είναι ότι κάποιοι από τους απογόνους αυτών των κουνουπιών, πρόκοψαν , μορφωθηκαν , δυνάμωσαν και κάποιοι έγιναν τώρα δήμαρχοι και υπουργοί και  πρωθυπουργοί στην χώρα των πρώην αφεντικών .

Εμείς εδώ στα Βαλκάνια , δεν αλλάξαμε πολύ… παρότι προσπαθήσαμε κι εμείς να μιμηθούμε τα αφεντικά… 

…τουλάχιστον στο στυλ αλλά όχι στην μόρφωση και την προκοπή.

Μας εκνευρίζουν οι απόγονοι των αφεντικών αλλά και  οι απόγονοι των κουνουπιών που έγιναν αφεντικά. 

Από εκεί προέρχονται και όλα τα ρατσιστικά σχόλια που ξεφύτρωσαν χθες και προχθές ότι τόλμησε να προσβάλει τον Μητσοτάκη ο «μαύρος Ινδο-Βρετανός πρωθυπουργός».

Τί να κάνουμε? 

….ας είμασταν πιο πατριώτες και προκομμένοι.… 

Τα «κουνούπια» προόδευσαν… 

…εμείς όχι.






κακές, τοξικές λέξεις




...υπάρχουν λέξεις η συνθετικά λέξεων που, μόλις τα δώ, αμέσως κουμπώνομαι αμυντικά:

...πχ «ευρω»: ευδιαγνωστική, ευρωθεραπευτική , ευρωασφαλιστική , ευρωεργασιακή.

Όλοι ευρωπαίοι, τάχα, για ευρω- κύρος (του κώλου).

Οι βιο-παπαρολογικές εφαρμογές είναι συνήθως ψευτοοικολογικές:

Βιοενεργειακή- βιοκλιματική-βιομπουρδολογική  κλπ

Παλιά, μια πολύ φορεμένη λέξη απο απατεώνες ήταν η κυβερνο...τάδε: απο την κυβερνητική, που ήταν της μόδας πριν 30-40 χρόνια.

Τωρα, είναι το νανο-ταδε, από την  νανοτεχνολογία.

Νανογιλέκα κλπ

Τα «Λειζερ» -τάδε επίσης μου σηκώνουν λίγο την τρίχα.

Αλλά αυτό που μου την δίνει πιό πολύ είναι η «ολιστική» : θεραπεία , ψυχοθεραπεία, προσέγγιση, κλπ

Κόβω αμέσως κάθε ανάγνωση ή συζήτηση: σαν να μου πατάς τον κάλο.

Έχω τραυματική εμπειρία απο τότε που κάλεσα μία κυρία σε εστιατόριο και, με το καλημερα, μου είπε ότι είναι οπαδός της φυτοφαγίας, της  γιόγκα, της ολιστικής θεραπευτικής και του καθαρισμού των τσάκρας.

Και ήθελα να παραγγείλω κοντοσούβλι.

Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...