28 Σεπ 2023

οι λέξεις κάνουν την διαφορά, όχι οι εικόνες

 Οι αρχαίοι πρόκοψαν πνευματικά γιατί μιλούσαν με τους ρήτορες στην αγορά.

Ο διάλογος τους ακόνισε την σκέψη.
Όλοι μπορούσαν να πάρουν τον λόγο και όλοι μπορούσαν να γίνουν δικαστές (με κλήρωση).
Στην σημερινή ψευδοδημοκρατία ο διάλογος είναι σικέ: αποφασίζουν τα κανάλια ποιούς θα προβάλουν και ποιους θα αφήσουν να μιλήσουν.
Η μόνη ελπίδα είναι το ιντερνετ αλλά, και εκεί, υπάρχουν νταβατζήδες: πχ προ ετών , πανω στις αμερικανικές εκλογές, ένας ιδιώτης επιχειρηματίας, ο ιδιοκτήτης του twitter,  φίμωσε αυθαίρετα τον πρόεδρο Τραμπ…. με τα 100 εκατομμύρια ακόλούθους!
Φοβερή δημοκρατία!
Δεν είναι αυτό λογοκρισία και πολτική παρέμβαση?
Αλλά και  όταν  γίνεται απόπειρα διαλόγου,  συχνά ο καθένας λέει τα δικά του: 
ξεφεύγουμε από το θέμα, γίνονται παρερμηνείες και, γενικά,  δύσκολα οι  ομιλητές εστιάζουμε σε ένα  συγκεκριμένο θέμα.
 Και δεν εστιάζουμε γιά δυό τρεις λόγους: 
ένας είναι ότι θέλει ο καθένας να υπερισχύσει στην συζήτηση, ένας άλλος είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφερόμαστε για την άποψη του άλλου αλλά να πούμε την δική μας και,  ένας τρίτος και σπουδαίος,  είναι ότι δεν μπορούμε πραγματικά να εστιάσουμε σε ένα θέμα γιατί η προσοχή μας εξαντλείται σε λίγα δευτερόλεπτα. 
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει πάψει να διαβάζει  βιβλία που ασκούν την προσοχή του και βλέπει συνεχώς  εικόνες στο ίνσταγκραμ και στο τικ τοκ.
Οι εικόνες δεν απαιτούν καμιά προσοχή, δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος,  δεν διαπραγματεύονται καμμιά απαιτητική ιδέα, και δεν προκαλούν  κανένα διάλογο με οποιονδήποτε.
Απλά, κάθεσαι  παθητικά και βλέπεις συνεχώς εναλλασσόμενους κώλους,  σαχλαμάρες,  αστεία,  παράξενα πράγματα , γροθιές,  καραγκιοζιλίκια.
Άμεση ευχαρίστηση.
Έτσι το μυαλό μαθαίνει να τσιμπολογάει εικόνες και βιντεάκια και παύει να σκέφτεται οτιδήποτε πιό δύσκολο απ´ ότι  μπορεί να σκεφτεί ένα σπουργίτι.
Γίνεται και αυτό ένα σπουργίτι που τσιμπολογάει, ηλιθίως, εδώ και εκεί, τιτιβίζοντας ευχαριστημένο μικρά,  χαζά  tweets.
Ο διάλογος θέλει κανόνες, πειθαρχία, σεβασμό, ενδιαφέρον.
Και κυρίως γνωριμία με τον λόγο: τις λέξεις.
Λίγες εικόνες και πολλές λέξεις, τακτοποιημένες.

Τα κόκκινα αυγά

  Η συζήτηση που κάνουν οι κυρίες δίπλα μου είναι για τα κόκκινα αυγά που έβαψαν και αυτά που αγόρασαν και δεν είναι κόκκινα. Κουβέντες χορτ...