Η ιστορία του Ιωνά πάντα μου άρεσε: αν και απλοική, έχει ενδιαφέρον γιατί είναι ...σουρρεαλιστική - τρεις μέρες να προσεύχεται κάποιος μέσα στην κοιλιά ενός ψαριού δεν είναι ό,τι ρεαλιστικότερο- αλλά κυρίως γιατί έχει κρυφά νοήματα: μοιάζει απλοική αλλά δεν είναι.
( Βικιπαίδεια:
Ο Ιωνάς ήταν προφήτης ο οποίος αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.
Έζησε τον 8ο αιώνα π.Χ., την εποχή του βασιλιά Ιεροβοάμ του Β'. Ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευή και να πείσει τους αμαρτωλούς κατοίκους της να μετανοήσουν. Ο Ιωνάς όμως δεν υπάκουσε. Μπήκε σ' ένα καράβι κι αντί να πάει στη Νινευή, τράβηξε για την Θαρσίς. Τότε, από την οργή του Θεού, ξέσπασε τέτοια τρικυμία, που το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει. Ταραγμένοι, πλήρωμα κι επιβάτες, περίμεναν μοιρολατρικά το χαμό τους. Ο καπετάνιος, πάνω στην απελπισία του, πρότεινε να ρίξουν κλήρο για να δουν ποιος φταίει για το κακό που τους βρήκε. Κι ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που έτσι ομολόγησε το βαρύ παράπτωμά του απέναντι στο Θεό. Τον έριξαν λοιπόν στη θάλασσα, που αμέσως ηρέμησε και τον κατάπιε ένα τεράστιο κήτος.
Τρεις μέρες έμεινε στην κοιλιά του κήτους και στο διάστημα αυτό προσευχόταν ακατάπαυστα στο Θεό, παρακαλώντας να τον συγχωρέσει. Την τρίτη μέρα το κήτος πλησίασε στη στεριά και τον έβγαλε από το στόμα του. Ο Ιωνάς ευχαρίστησε το Θεό που τον συγχώρεσε και πήγε κατόπι στη Νινευή, όπου κήρυξε στους κατοίκους τη μετάνοια και τους έσωσε.
Στον Χριστιανισμό, το συμβάν αυτό αποτελεί προεικόνιση της Σταύρωσης και της τριήμερης Ανάστασης του Χριστού ).
....Τώρα… τι καταλαβαίνω εγώ...και γιατί μου αρέσει η ιστορία αυτή?
Θα πώ ότι μού ...έρχεται, χωρίς κάποια θεολογική μελέτη:
1) Όλη η ιστορία είναι μιά πραγματεία πάνω στην έννοια της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:
ο άνθρωπος τελικά έχει μιά αποστολή βίου να εκπληρώσει:
ο Θεός έδωσε στον Ιωνά -και στον καθένα μας- μιά δουλειά να κάνει αλλά και τον έκανε ΕΛΕΥΘΕΡΟ να επιλέξει αν θα την κάνει αυτή την δουλειά.
2) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ… ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ και ΜΕ ΘΕΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:
Η αποστολή του Ιωνά ήταν να κηρύξει, να ενημερώσει, να σώσει.
Δεν το έκανε....και ο Θεός παρενέβη και τον έχωσε στην κοιλιά του ψαριού μετά από ΤΡΙΚΥΜΙΑ που ενέπλεξε και τους αθώους ναύτες και συνταξιδιώτες του:
άρα υπάρχουν ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ και Θεική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αν αγνοήσεις την αποστολή σου.
Οι συνέπειες δεν είναι μόνο ατομικές, αλλά γενικότερες.
Η παρέμβαση αυτή δημιουργεί μιά ανακατωσούρα και κίνδυνο στην κοινωνία γενικά:
η δική σου ατομική στάση επηρρεάζει την κοινωνία ολόκληρη δημιουργώντας απορρύθμιση/ τρικυμία.
Αρα η ανηθικότητα, η αλαζονεία και η παρέκκλιση από την θεία αποστολή, έχει συνέπειες γενικότερες που μπορεί να βουλιάξουν όλο το καράβι.
3) Η σκοτεινή κοιλιά του ψαριού είναι μιά ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ:
Το τριήμερο σκοτάδι μεσα στο ψάρι είναι δυό πράγματα ταυτόχρονα:
α) ένα είδος πρόσκαιρης ταφής λίγο πριν την οριστική
β) ένα είδος μήτρας που δίνει την ευκαιρία αναγέννησης.
Την διαφορά κάνει η προσευχή:
αυτή θα μετατρέψει την κοιλιά του κήτους σε τάφο ή σε μήτρα.
Η ελευθερία επιστρέφει ακόμη και την τελευταία στιγμή, μέσα στην κοιλιά του κήτους.
4) Τελικά η ιστορία καταλήγει σε υπόθεση ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ:
μέ μιά λεξη, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.
Είναι θαυμαστή η Θεία οικονομία: η ισορροπία ανάμεσα στην ατομική και κοινωνική ευθύνη, την πίστη, την ελπίδα και την σωτηρία δεν φτιάχνουν φοβισμένο υπάλληλο... αλλά ελεύθερο, ταπεινό και συνειδητοποιημένο πολίτη.
Πολίτη της πολιτείας του Θεού... μιάς Πολιτείας όχι ακριβώς "δημοκρατικής" αλλά πάντως ελεύθερης, ευσπλαχνικής, με δικαιοσύνη και με ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Και με δεύτερες ευκαιρίες.