Έγινε έγινε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού εξωτερικών πριν από 3 η μέρες:
η Γερμανιδα υπουργός κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι ενισχύει την Ρωσία με αποτέλεσμα να ευθύνεται για την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, ότι καταπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και διάφορα άλλα, σε στυλ παλαιού αποικιοκράτη.
Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών διέκοψε την συνέντευξη και την πέταξε έξω απο την αίθουσα μαζί με όλους τους Γερμανούς δημοσιογράφους.
Από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα μεγάλα τουλάχιστον, το γεγονός απεκρύβη ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και φίλμ.
Η Γερμανία μαζί με άλλες μεγάλες δυτικές δυνάμεις πριν από 100 χρόνια συμμετείχε στην εκμετάλλευση της Κίνας.
Στον δε 19ο αιώνα, η Βρετανία έκανε δύο πολέμους για εξαναγκάσει τους κινέζους να αγοράζουν βρεταννικό όπιο από την Ινδία της με αντάλλαγμα τσάι.
Είναι οι πόλεμοι του οπίου: ο πρώτος έγινε το 1842 και ο δεύτερος το 1860….στους οποίους βρετανικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν λιμάνια της Κίνας και ουσιαστικά εισέβαλαν στρατιωτικά ταπεινώνοντάς τους κινέζους και τον αυτοκράτορα.
Μάλιστα είχα διαβάσει ότι στο εμπόριο αυτό συμμετείχαν και οι Βρετανοί πολιτικοί οι οποίοι είχαν οικονομικά συμφέροντα στο εμπόριο του οπίου.
Επειδή ήθελα να διασταυρώσω την πληροφορία αυτή, ρώτησα το chat GPT για να να την διασταυρώσω και για να δω αν το θυμόμουν καλά.
Πράγματι, είχαν εμπλακεί και μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου και κάποιος που αργότερα έγινε υπουργός εξωτερικών:
πολιτικοί δηλαδή οι οποίοι συμμετείχαν επίσημα σε εταιρείες εμπορίας οπίου.
…οι απόγονοι όλων αυτών, τώρα, παριστάνουν τους ηθικούς τιμητές σε μία χώρα την οποία μόλις πριν από ενάμιση αιώνα είχαν κακοποιήσει βάναυσα ως κοινοί έμποροι ναρκωτικών
https://x.com/onlydjole/status/1864063270006448623?s=61
στην «επανάσταση των πυγμάχων» (boxers rebelion) οι κινέζοι εκαναν αποτυχημένη εξέγερση εναντίων των ξένων αποικιοκρατικών δυνάμεων που λυμαίνονταν την χώρα.
Συμμετείχε στο αποικιοκρατικό μπλοκ και η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και φυσικά Αγγλοι, Γάλλοι κλπ