23 Ιουν 2023

ερωτευμένος Χεμινγουαίη: λαγωνικό ή σκυλάκι ράτσας?

 ερωτευμένος Χεμινγουαίη:


Αξίζει να διαβάζει κανείς για την προσωπική ζωή διασήμων λογοτεχνών, καλλιτεχνών αλλά και πολιτικών.

Το έργο τους, οι ιδέες τους, η στάση ζωής, οι αποφάσεις που πήραν, όλα αυτά ερμηνεύονται καλύτερα αν ξέρεις διάφορα προσωπικά μυστικά τους: την σχέση με τους γονείς, τα αδέλφια, με τις ερωμένες, τις συζύγους, τα παιδιά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κουσούρια και σκοτεινές πλευρές και συχνά αυτά τα κουσούρια είναι καθοριστικά στην καλλιτεχνική και λοιπή πορεία τους στην ζωή.

Ο Χεμινγουαίη ήταν ένας ωραίος, αρρενωπός  άντρας που συνδύαζε περιπετειώδη, άστατο, χαρακτήρα με λογοτεχνική οξυδέρκεια, ικανότητα και καλλιέργεια.

Κουλτουριάρης, γκομενιάρης και αλάνι σε ενιαία συσκευασία. 

Ενας συνδυασμός που κάνει τις γυναίκες να  τους τρέχουν τα σάλια.

Διαβάζοντας το εξομολογητικό βιβλίο “Ερωτευμένος Χεμινγουαίη/ Hemingway in love-his own story”, βγάζεις λαβράκια για την ψυχή και τον χαρακτήρα του «Έρνι».

Είναι συνεντεύξεις/συζητήσεις που έδωσε στον προσωπικό του φίλο Hotchner .

Λαβράκια: ένας ερωτευμένος παντρεμένος άνδρας,  ένας άνδρας που τα πάει τέλεια με την αγαπημένη του σύζυγο και που έχουν μαζί  και ένα υπέροχο παιδάκι, ερωτεύεται παράλληλα μιά στεγνή, αντισεξουαλική, πλούσια κοντή γυναίκα που τον έχει βάλει στο μάτι.

Μιά  και που κάνει ένα σωρό πονηριές για να έχει  συνεχή επαφή μαζί του.

Μια αντισεξουαλική ερωμένη είναι κάτι αξιοπερίεργο: με την σύζυγο  έκανε σπουδαίο σεξ και με την πλούσια, πεισματάρα, ψιλοαυταρχική αλλά και φουλ ερωτευμένη ερωμένη, δυσκολευόταν!

Τοσο  που να ακολουθεί πολλαπλές θεραπείες για ανεπαρκή στύση!

Και όμως δήλωνε και με τις δύο παράλληλα ερωτευμένος.

Το πίστευε.

Αυτο ήταν το δράμα του: το πίστευε μέχρι το τέλος αρνούμενος να δεί την αυταπάτη: ότι τα λεφτα, η εύκολη ζωή και η αφοσιωμένη οπαδός-θαυμάστρια  ήταν οι σειρήνες που του πήραν το μυαλό.

Λεφτά, θαυμασμός και  κολακεία: πολύ ταπεινά κίνητρα που πρέπει  να μεταμφιεστούν  σε έρωτα, για να δικαιολογηθείς  κάπως στον εαυτό   σου.

Γιά  να μην νιώθεις ένα βολεμένο σκυλάκι ράτσας που το παίζει κυνηγόσκυλο.

Τελικά εγκατέλειψε την σύζυγο και η πλούσια θαυμάστρια έγινε η δεύτερη σύζυγος, για δέκα χρόνια. Αν και έκανε δυό παιδιά μαζί της και ακολούθησαν άλλες δύο σύζυγοι -τεσσερις συνολικά- ουδέποτε ξέχασε την πρώτη. Πάντα είχε την πεποίθηση ότι αυτή ήταν η γυναίκα της ζωής του αλλά πάντα αυτοπαραμυθιαζόταν ότι, κάποια εποχή, ήταν ερωτευμένος και με τις δύο.

Οξυδερκής συγγραφέας στην παρατήρηση των άλλων.

Στην παρατήρηση του εαυτού, έπαιρνε κάτω από την βάση.

«ένδον σκάπτε».

«γνώθι σεαυτόν»

Αλλιώς δεν είσαι σοφός.

Πικάσσο και Μαρί-Τερέζ

  Πάντα πίστευα ότι ο Πικάσο ήταν απατεώνας και δούλευε κοινό και κριτικούς… …πουλώντας τρέλα, τα κονόμησε χοντρά: ζωγράφισε την δεκαεπτάχρο...