1 Απρ 2024

Η δυστυχία του να είσαι ωραία



Λένε πως η ομορφιά είναι μεγάλο δώρο και κοινωνικό εργαλείο μεγάλης  δύναμης.

…εργαλείο που μπορεί να προσφέρει εξαιρετική τύχη,  οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική,  εάν γίνει η κατάλληλη χρήση του. 

Αυτό βέβαια συνήθως συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν καιροσκοπική προσέγγιση της ζωής και της καριέρας και όχι σε σοβαρές όμορφες γυναίκες που κοιτάζουν πρώτα την αξιοπρέπεια τους και μετά την καριέρα τους και την τσέπη τους.

Κάθε σοβαρή,  έξυπνη και όμορφη γυναίκα έχει την ατυχία να υφίσταται της άγαρμπες και ανάρμοστες προσεγγίσεις ανδρών και ομοφυλοφίλων γυναικών οι οποίες είναι από αντιαισθητικές και ενοχλητικές μεχρι και προσβλητικές. 

Δυστυχώς η κοινωνία έχει χάσει τους κοινωνικούς κώδικες που είχε παλιότερα και  οι οποίοι καθόριζαν  με σαφή τρόπο τα   όρια που μπορούσε κάποιος να προσεγγίσει ερωτικά  μια γυναίκα χωρίς να την προσβάλλει. 

Οι κώδικες αυτοί οι οποίοι ήταν καθορισμένοι από την κάθε τοπική παράδοση αλλά και την θρησκεία , δεν επέτρεπαν στον κάθε ανόητο να λέει ότι μαλακία του κατέβει αυτοσχεδιάζοντας.

Δυστυχώς μετά τον Μάη του 68 , επικράτησε μία σύγχυση αφού αναθεωρήθηκε κάθε παραδοσιακή αξία.

Μάλιστα επικράτησε και η ανόητη αντίληψη ότι καθένας που  είναι αγενής είναι και κατά κάποιο τρόπο «αυθεντικός»,  με αποτέλεσμα η αγένεια και η «αυθεντικότητα» να ταυτιστούν στο στραβό κεφάλι του λαού.

Έτσι  και η ευγένεια άρχισε να θεωρείται κάτι παρωχημένο και ανόητο.

Το ίδιο έγινε  και σε άλλους λαούς και  πολιτισμούς: 

στην Κίνα για παράδειγμα, που είχε παραδοσιακούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς διαμορφωμένους μέσα στους αιώνες,  στη διάρκεια της περίφημης «πολιτιστικής επανάστασης» η αγένεια επίσημα θεωρήθηκε …επαναστατική συμπεριφορά(!)  με αποτέλεσμα να γίνουν  μεγάλα έκτροπα:

στα πανεπιστήμια,  στη δημόσια διοίκηση και αλλού,  ομάδες νεαρών ερυθροφρουρών εξευτέλιζαν και έβριζαν τους καθηγητές τους και τους ιεραρχικά προϊστάμενους με το άλλοθι ότι ασκούν επαναστατική δράση.

Τα πράγματα σήμερα είναι βέβαια  πιο απλά… 

…αλλά , σίγουρα,  οι σοβαρές και ωραίες γυναίκες έχουν  να αντιμετωπίσουν την ισοπέδωση του ίνσταγκραμ: 

την δυστυχία να τις  συγχέουν με την κάθε ηλίθια  ξεβράκωτη  που επιδεικνύει τα κάλλη της στο Ινσταγκραμ, προσπαθώντας να προσελκύσει την προσοχή.

Πικάσσο και Μαρί-Τερέζ

  Πάντα πίστευα ότι ο Πικάσο ήταν απατεώνας και δούλευε κοινό και κριτικούς… …πουλώντας τρέλα, τα κονόμησε χοντρά: ζωγράφισε την δεκαεπτάχρο...